Basis usenet kennis
Basisbegrippen en termen, een korte en simpele usenet uitleg
Eerst even een paar basis begrippen, als je met nieuwsgroepen wilt werken kom je de volgende woorden en kreten regelmatig tegen dus neem de moeite om een en ander even door te nemen. Het maakt het eenvoudiger voor jezelf als je wat van de basisbegrippen kent en als je problemen mocht ondervinden kun je eventuele vragen gerichter stellen waar en aan wie dan ook.
Usenet:
Ook bekend als 'News' of 'Newsnet' is een netwerk voor de verspreiding van tekstberichten of binaire bestanden Binaire bestanden zijn eigenlijk tekstbestanden met een bijlage (zoals audio, video, software, enz.) die via zogeheten nieuwsgroepen (ook wel discussiegroepen genoemd) gepost worden.
Nieuwsgroepen:
Zie het usenet eens als je harde schijf waarop een aantal mappen staan. In principe is een map vergelijkbaar met een nieuwsgroep. Er zijn in ieder geval dik meer dan 50000 van deze nieuwsgroepen met allemaal hun eigen naam en die naam gaat meteen weer over het onderwerp van de te posten teksten en of bestanden.
NZB bestanden:
NZB bestanden zijn een soort gebruiksaanwijzing voor cliënt programma's zoals Grabit, SABnzbd en Alt.Binz. Elk bestand in de nieuwsgroepen is opgedeeld in een aantal delen, elk deeltje heeft een eigen uniek nummer. Een nzb is dus eigenlijk niets meer of minder dan al die unieke nummers bij elkaar in een tekstbestand en de plaats waar die bestanden zich bevinden.
Nieuwsserver:
Elke internet service provider (ISP) heeft een nieuwsserver en kan in principe alle nieuwsgroepen op zijn server hebben staan. De meeste nieuwsservers ondersteunen echter niet alle nieuwsgroepen en er zijn er ook bij die de toegang tot de film en of muziek nieuwsgroepen volledig blokkeren.
Sommige ISP ondersteunen enkel maar de tekst groepen en heb je helemaal geen toegang tot de binaire (bijlagen) groepen. Ook de retentie bij de ISP of andere gratis nieuwsserver is meestal vrij laag. Dan rest niets anders dan een payserver.
Wat zijn de verschillen tussen betaalde en niet betaalde servers?
De verschillen tussen de gratis nieuwsserver, de nieuwsserver die u meestal gratis kunt gebruiken van uw ISP, en dat van een nieuwsserver waarvoor u moet betalen zijn vaak erg groot en zijn niet zomaar in het kort uit te leggen. Toch zullen we proberen het een en ander te verduidelijken.
In principe bestond de levering van een ISP (Internet Service Provider) uit drie onderdelen: levering van de inbel-verbinding, e-mail faciliteiten en een nieuwsserver. In de begin periode van Internet in Nederland maakte maar weinig mensen gebruik van deze dienst. Het was voor veel mensen nogal een ingewikkelde materie.
Tevens downloaden gebruikers er niet zo veel aangezien de destijds geleverde inbel verbindingen traag waren in vergelijking met dit moment. De kosten van dataverkeer waren voor de ISP's te overzien. Naar mate de verbinding sneller werden groeide de vraag naar goed werkende nieuwsserver diensten.
De ISP's konden hier niet altijd in voorzien aangezien de aanschaf van nieuwsservers een kostbare aangelegenheid is. Ook groeide het dataverkeer, waardoor uiteindelijk veel ISP's veel geld kwijt waren voor de levering van haar gratis nieuwsdiensten.
Om als ISP toch deze diensten te kunnen blijven leveren heeft men de dienst in veel gevallen trager gemaakt. Dit houdt in dat je meestal niet de snelheid met downloaden zal behalen die je verbinding toelaat. Ook speelt de drukte van gebruikers vaak een grote rol in de snelheden die gebruikers behalen op deze gratis nieuwsservers. Het is daarom ook een trend dat veel ISP's geld gaan vragen voor de dienst die eerst gratis was.
Internet service providers nieuwsservers:
In het verleden hielden we hier een tabel bij met de newsservers van de Internet Service Providers maar op een enkeling na zijn vrijwel alle grote providers gestop met het aanbieden van een newsserver. Wij raden je dan ook een zogenaamde payserver aan om optimaal gebruik te kunnen maken van het usenet en tools als Spotnet en Newzbin.
Payserver
De naam zegt het al, een payserver is in tegenstelling tot een nieuwsserver van uw ISP niet gratis. Daar in tegen krijgen gebruikers (abonnees) hiervan een veel betere dienst met goede en snelle support wanneer er iets mis blijkt te zijn, of wanneer gebruikers gewoon met vragen zitten.
Wat is nu precies beter bij een payserver
Snelle verbinding zonder knijpen van bandbreedte wat er dus op neer komt dat je de maximale snelheid van je internet aansluiting ook daadwerkelijk kunt benutten voor je download. Als je ergens bijvoorbeeld een 20 Mbit/s abonnement van een willekeurige provider hebt het mogelijk moet zijn om een dvd film in ongeveer 45 minuten te downloaden.
Meerdere connecties mogelijk tegelijkertijd.
Het is die paar euro's per maand echt waard als je regelmatig wat wilt downloaden. Kijk voor een volledig overzicht maar eens op de pagina met de payservers.
Retentie
De retentie is simpel gezegd het aantal dagen dat een nieuwsserver de berichten compleet bijhoudt. Kort gezegd, hoe korter deze tijd is hoe minder tijd jij hebt om de bestanden te downloaden. De retentie van je ISP of een gratis nieuwsserver is meestal maar 24 uur, de gemiddelde payserver haalt momenteel toch minimaal 250 tot 300 dagen. Kijk, dan heb je even de tijd.
Zo, genoeg info over het usenet voor nu. Voor ieder die nu de voordelen van usenet inziet en snel en simpel ook eens een leuke film wil downloaden. Kijk eens op de pagina met de verschillende nieuwsreaders, Kies er een uit die past bij datgene wat je wilt gaan doen, download het programma van onze download pagina en volg de handleiding als je er zelf niet uit komt. Met vragen en opmerkingen kun je altijd in ons forum terecht of je gebruikt het onderstaande formulier!
Voeg reactie toe
Dit beleid bevat informatie over uw privacy. Door een bericht te plaatsen, verklaar je dat je dit beleid begrijpt:
- Je naam, beoordeling, websiteadres, woonplaats, land, staat en commentaar worden openbaar weergegeven als ze worden ingevoerd.
- Afgezien van de gegevens die in deze formuliervelden zijn ingevoerd, omvatten andere opgeslagen gegevens over je reactie:
- Je IP-adres (niet weergegeven)
- De tijd / datum van je inzending (weergegeven)
- Je e-mailadres wordt niet gedeeld. Het wordt slechts om twee redenen verzameld:
- Administratieve doeleinden, mocht het nodig zijn om contact met u op te nemen.
- Om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties, mocht u zich abonneren op het ontvangen van meldingen.
- Er kan een cookie op uw computer worden geplaatst. Dit wordt gebruikt om uw invoer te onthouden. Het verloopt vanzelf.
Dit beleid kan op elk moment en zonder kennisgeving worden gewijzigd.
Deze algemene voorwaarden bevatten regels over het plaatsen van reacties. Door een reactie in te dienen, verklaar je dat je akkoord gaat met deze regels:
- Hoewel de beheerder zal proberen reacties te modereren, is het onmogelijk dat elke reactie op een bepaald moment is gemodereerd.
- Je erkent dat alle reacties de standpunten en meningen van de oorspronkelijke auteur weergeven en niet die van de beheerder.
- Je stemt ermee in geen materiaal te plaatsen dat willens en wetens vals, obsceen, hatelijk, bedreigend, intimiderend of inbreukmakend is op de privacy van een persoon.
- De beheerder heeft het recht om reacties om welke reden dan ook en zonder voorafgaande kennisgeving te bewerken, verplaatsen of verwijderen.
Het niet naleven van deze regels kan ertoe leiden dat je wordt uitgesloten van het indienen van verdere reactis.
Deze algemene voorwaarden kunnen op elk moment en zonder kennisgeving worden gewijzigd.
Reacties